Kiertotalouden bisnesmahdollisuudet

Löydä uusia mahdollisuuksia palvelumyynnistä digituotteisiin

Kiertotalous ei sanana aiheuta näin äkkiseltään mitään suurempia tuntemuksia tai ajatuksia ainakaan itselleni. Lähdin kuitenkin tutkimaan vähän tarkemmin mitä se oikein tarkoittaa ja kappas – sieltä löytyikin monia kiinnostavia ja ajankohtaisia asioita!

Mitä kiertotalous on?

Itselleni kiertotaloudesta tulee ensimmäiseksi mieleen kierrätys ja tavaroiden lainaaminen. Elinkeinoelämän Keskusliitto kertoo kiertotalouden ideana tarkoittavan materiaalien pysyvän mahdollisimman kauan talouden käytössä niin, että materiaalin arvo säilyy ja ympäristölle aiheutuvat haittavaikutukset vähenevät.

Sen lisäksi kiertotalouden ideana on tuottaa arvoa palveluilla. Ei omistamisella, kuten perinteisellä tavalla.

Tässä mallissa on paljon erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka kehittyvät ja muovautuvat jatkuvasti kovaa vauhtia. Yleisesti yhdeksi esimerkiksi voisi mainita vuokraamisen omistamisen sijaan. Vuokraukseen kuuluu normaalisti mukaan palvelua, josta on loppukäyttäjälle erilaista ja uudenlaista hyötyä.

Muita kiertotalouden malleja mitä tulee mieleen, on erilaiset huoltopalvelut ja ihan perinteinen kirpparitoiminta. Joitain tavaroita ja asioita taas joutuu väistämättä omistamaan, kuten vaatteet (tietyssä kohtuudessa 👌🏼) ja itselläni ehdottomasti kahvinkeitin! Näissä arvostan sitä, että tuote on mahdollisimman kestävä, eikä kertakäyttöistä höttöä. Välillä on tullut ostettua vaatteita, jotka lösähtävät ensimmäisen pesun jälkeen. Nykyään sitä tulee kiinnitettyä tällaisiin asioihin enemmän huomiota.


Millaisia uusia bisnesmahdollisuuksia kiertotaloudessa piilee?

Jos asiaa mietitään liiketoiminnan näkökulmasta ja esimerkkinä vaikka juuri vuokrauspalvelua, tulee heti mieleen pari seikkaa, jotka ovat hyvinkin erilaisia perinteiseen tuotemyyntiin verrattuna.

Perinteisesti jos myyt tuotteen asiakkaalle, hän ostaa sen omaksi. Myyjätaho ostaa tuotetta valmistajalta aina tietyin aikavälein lisää varastoon, kun edelliset alkaa olemaan lopuillaan.

Tuotteella on jonkinlainen takuu, mutta muuten asiakas vastaa tuotteen huoltamisesta. Tai ehkä tuote on sellainen, jota ei edes huolleta, vaan ostetaan aina uusi tilalle. Ei kovin kestävää ainakaan ympäristönäkökulmasta, mutta myyjä ja valmistaja voittavat.

Entä kun tämän kääntää palveluksi? 


Myyjätaho ostaa tuotetta edelleen varastoon, ehkä samalla hintaa kuin aiemminkin. Asiakas ei enää osta tuotetta itselleen, vaan tekee myyjätahon kanssa palvelusopimuksen. Hän saa hintaa vastaan käyttää samaa tuotetta kuin ennen, mutta ehkä tähän kuuluu lisänä tuotteen huolto tietyin väliajoin.

Mahdollisesti asiakas voi myös soittaa myyjälle aina ongelmatilanteessa, tai ehkä palvelusopimukseen kuuluu huolto ja aika-ajoin tuotteen vaihto uuteen vastaavaan. 

Jos tuote on rinnastettavissa kertakäyttöiseen, miettii myyjä kuinka suurta vuokraa hän voi periä, jotta hänelle olisi tästä jotain hyötyä. Myyjällä on nyt suuri määrä tavaraa taseessa, mutta mikä on niiden takaisinmaksuaika? Onko tässä mitään järkeä, jos tuote menee asiakkaalla rikki, ennenkuin se on maksanut itsensä takaisin?

Neuvottele yhteistyökumppanit mukaan kiertotalousmalliin

Myös valmistaja tulee saada mukaan samaan kiertotalouskuvioon, jotta asiaan voi saada muutoksen. Niin kauan kun myyjä tilaa tavaraa samaan malliin, ei valmistajalla ole välttämättä intressejä kehittää tuotteesta kestävämpää.

Jos valmistaja tekee myyjätahon kanssa palvelusopimuksen, tilanne onkin toinen. Nyt valmistaja haluaa myös tehdä tuotteesta mahdollisimman kestävän, sillä myyjätaho ei osta tuotetta enää omaan taseeseensa.

Valmistajan intresseissä on, että yksittäisiä tuotteita on markkinoilla mahdollisimman pitkän aikaa. Näin myös myyjätaho voi keskittyä paremmin asiakkaalle lisäarvoa tuottavien palvelujen kehittämiseen.

Kaikki voittavat ja luonto kiittää. 🌱

Voisitko kehittää digitaalisia tuotteita?

Monet tuotteet ovat jo muuttaneet muotoaan digitaaliseksi. Esimerkiksi kirjoja löytyy edelleen ihan fyysisinä ja nämä on viety eräänlaiseen vuokrauspalveluun kirjastojen osalta jo aikoja sitten. Viime vuosien aikana tutuksi ovat tulleet erilaiset palvelut, joiden kautta kuukausimaksua vastaan voi lukea (tai kuunnella) niin paljon valikoimasta löytyviä kirjoja, kun ehtii.

Niiden kohdalla mitä ei voida muuttaa palveluksi tai digiksi, joudutaan miettimään muuten tuotteen elinkaarta, kestävyyttä ja uudelleenkäyttöä. 


Oletko miettinyt tai jo muuttanut omaa toimintaa näiden mukaan?

Tai tuliko mieleen uusia toimintatapoja, jolla jokin asia voitaisiin muuttaa kiertotalousmallin mukaiseksi?

Täällä on tulevaisuudessa ihan varmasti paljon liiketoimintamahdollisuuksia, kun vaan löydetään ne oikeat tavat. Ihmiset myös alkavat pikkuhiljaa lämmetä ajatukselle, että kaikkea ei tarvitse omistaa. Vaikka minä en ihan vielä halua luopua omasta autosta…!

Kiertotalouden bisnesmahdollisuudet
Vividi Oy, Jenni Heikkilä 29 toukokuuta, 2020
Arkistoi


Kuuntele Bites by Vividi -podcastiamme Youtubessa, Spotifyssa tai Google Podcast-palvelussa: