Myyntijohtaja ei ole järjestelmäarkkitehti

Kertomus siitä, kun ottaa ohjelmistoja käyttöön yksi toisensa jälkeen

Me ollaan vuosia tehty töitä yritysten toiminnanohjauksen kanssa, mutta täytyy kertoa nyt yksi “suutarin lapsella ei ole kenkiä” tyylinen kokemus erilaisten bisnesohjelmistojen käytöstä toiminnanohjauksessa.

Verkko on pullollaan erilaisia liiketoiminnan hallintaan tarkoitettuja ohjelmistoja, joita on helppo tilata ja ottaa käyttöön verkon yli.

Näille ohjelmistoille tyypillistä on se, että ne ratkaisevat aina yhden tarpeen, esim. CRM tai projektinhallinta, mutta eivät sen laajemmin tue yrityksen toiminnanohjausta.


Monet näistä ohjelmistojen palveluntarjoajista houkuttelevat asiakkaita ilmaisilla kokeiluversioilla, joihin on helppo jäädä koukkuun. Nehän on suunniteltu helpottamaan käyttäjän elämää, sillä kapealla osa-alueella johon ohjelmisto on suunniteltu.

Parhaimmassa tapauksessa ohjelmiston hankinta tapahtuu kokeilujakson jälkeen puolihuolimattomasti maksukortilta vuodeksi eteenpäin, kestotilauksella.


On hyvin helppo ottaa käyttöön uusia ohjelmistoja käyttöön yksi toisensa jälkeen, jos täydellistä ei tunnu löytyvän.


Itselläni on kokemusta mm. erilaisista CRM- ja projektinhallintaohjelmistoista, kassajärjestelmistä ja verkkokauppa-alustoista. Vuonna 2016-2017 firmamme oli vahvassa kasvuvaiheessa ja päivittäisiä asiakkaiden yhteydenottoja tuli paljon. Päätimme hankkia myynnin ja toimitusten välistä yhteispeliä helpottamaan projektinhallinnan työkalun nimeltä Monday. Mondaylla hallinnoitiin kuka tiimissä tekee mitäkin, missä tilanteessa mikäkin toimitusprojekti menee, deadlinet ja niin edelleen.


Mondayn lisäksi meillä oli mikropalveluista käytössä ainakin Mailchimp uutiskirjemarkkinointiin ja WordPress+WooCommerce verkkosivujen ylläpitoon. Jossain kohtaa asiakasmäärien kasvaessa alkoi tulla pakottava tarve asiakkuuksien hallintaan (CRM) ja siihen käytimme mm. Pipedrivea.


Erikseen oli vielä kassa- ja laskutusjärjestelmä josta toimitettiin tiedot kirjanpitäjälle, joka vielä kirjasi tiedot omaan järjestelmäänsä.

Lopulta ohjelmistoista alkoi kertyä todella paljon ylläpitotyötä, eli aikaa tuhlaantui siihen, että asiakas- tai tuotetietoja päivitettiin moneen kertaan eri ohjelmiin. Työaikaa kului eri ohjelmistojen testailuun ja opetteluun käytännössä.

Lisäksi ohjelmat eivät keskustelleet keskenään, minkä kanssa sai repiä hiuksia. Ylläpidin ohjeita, mitä tietoja on tarpeellista päivittää mihinkin ohjelmistoon. Jo pelkän tietosuojan kannalta oli monimutkaista hallita monia eri tietolähteitä ja järjestelmiä. Bonuksena tietysti vielä kaikkien tilien salasanojen hallinnointi.


Lopulta ohjelmistoista oli enemmän haittaa kuin hyötyä.

Syitä mikropalvelujen hankintaan oli tietysti työn sujuvoittaminen ja se, että ohjelmistot kerryttävät arvokasta dataa myöhempää hyödyntämistä varten. Dataa tosiaan kertyi, mutta sitä kertyi liian moneen paikkaan.

Silloin opin kantapään kautta, että ei näin.

Mikropalveluarkkitehtuuri toimii silloin, kun se on suunniteltu ja hallittu kokonaisuus; yrityksen tietoinen valinta. Ja silloin, kun yrityksessä on käytössä jatkuvaa ohjelmistokehitystä ja integraatioiden ylläpitoa.

Käytännössä kuitenkin moni yritys on ajautunut samaan liemeen ja kärsii tilanteesta, jossa ohjelmistoarkkitehtuurin hallintaan ei ole osaamista tai resursseja. Monesti tarjouspyynnöillä on kauhea kiire, koska ollaan sammuttamassa tulipaloja sen sijaan, että toimintaa olisi ennakkoon suunniteltu.

Jossain kohtaa olin jo täysin kypsä tilanteeseemme ja yhtenä päivänä ohjelmistoja googletellessa löysin toivottavasti sen viimeisen, jota tulemme tarvitsemaan: Odoon.

Se olikin sitten alku ihan uudelle luvulle meidän firman historiassa 😉Nyt viimeiset vuodet me ollaan nautittu suunnattomasti ohjelmistosta, jonka kaikki moduulit keskustelevat toistensa kanssa automaattisesti, ilman integraatioita. Parasta on, että Odoo kehittyy niin hurjaa vauhtia, ettei siitä puolesta tarvitse olla huolissaan. Siitä lähtien me ollaankin päästy keskittymään paremmin asiakasprojekteihin ja toiminnan kehittämiseen, järjestelmien ylläpidon sijasta.

Ota meihin yhteyttä, jos samaistuit kertomukseeni ja haluaisit hallita liiketoimintaasi mikropalvelujen sijaan yhdellä kokonaisjärjestelmällä!

Myyntijohtaja ei ole järjestelmäarkkitehti
Vividi Oy, Johanna Valkonen 4 heinäkuuta, 2020
Arkistoi


Kuuntele Bites by Vividi -podcastiamme Youtubessa, Spotifyssa tai Google Podcast-palvelussa: