Verkkokaupan verotus uudistui 1.7.2021 alkaen

Arvonlisäveron erityisjärjestelmä (One Stop Shop) laajentui sähköisistä palveluista tavarakauppaan

Arvonlisävero eli ALV on kulutusvero, jota kannetaan lähes kaikista EU:n sisällä ostettavista ja myytävistä tavaroista ja palveluista. Arvonlisäveroa säädellään EU:n tasolla, ja tarkempi soveltaminen vaihtelee EU-maittain.

Tässä artikkelissa kerrotaan tärkeimmät piirteet arvonlisäveron erityisjärjestelmästä, joka jokaisen vientiä tekevän verkkokauppiaan on hyvä tuntea.

Miten arvonlisäverotus toimii kotimaassa?

Kotimaassa toimivan verkkokauppiaan toiminta on yksinkertaista kansainväliseen kauppaan verrattuna. Hänen tulee rekisteröidä yrityksensä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, tehdä arvonlisäveroilmoitukset ja maksaa verot esimerkiksi OmaVero-palvelussa.

Kun tuotteita myydään vain Suomeen, voidaan tavaroiden ja palvelujen osalta soveltaa yleistä verokantaa (24%). Alennettuja verokantoja käytetään elintarvikkeissa ja ravintolapalveluissa (14%) sekä kirjoissa ja liikuntapalveluissa (10%). Erikseen ovat myös nollaverokannan tuotteet.

Vientiä tekevän verkkokauppiaan sen sijaan tulee huomioida arvonlisäverojärjestelmän uudistuminen omassa toiminnassaan ja pitää verkkokauppaan liittyvät toiminnallisuudet ajan tasalla.

Mitä syitä uudistuksen taustalla on?

Uudistuksen taustalla on EU:n halu poistaa kuluttajille suuntautuvaan tavarakauppaan liittyviä haasteita ja esteitä, eli tavoitteena on kiihdyttää alueen kaupankäyntiä. EU haluaa kannustaa ihmisiä tekemään ostoksia verkossa yhtä helposti, kuin se tapahtuu paikallisten kauppiaiden kautta.

Lisäksi EU-alueen ulkopuolelta EU-kuluttajille suuntautuvan tavarakaupan osalta maahantuonnin arvonlisäveroa on jäänyt kantamatta EU:ssa joidenkin arvioiden mukaan jopa 5 miljardia euroa vuodessa.

Miten kansainvälisen verkkokaupan verotus uudistui?

1.7.2021 arvonlisäveron erityisjärjestelmä eli Mini One Stop Shop laajentui One Stop Shop -järjestelmäksi, jota sovelletaan EU:n arvonlisäveroalueella.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa kaikki kuluttajille EU:ssa myytävät palvelut ja tavarat verotetaan ostajan maan ALV-prosentilla. Tähän asti tavaroiden arvonlisävero on veloitettu myyjän maan perusteella. Sähköisten palvelujen osalta arvonlisäveron erityisjärjestelmä on ollut käytössä jo 1.1.2021 alkaen.

Ketä uudistus koskee?

Uudistus koskee kaikkia verkkokauppiaita, jotka myyvät tavaroita ja palveluita kuluttajille etämyyntinä EU:n arvonlisäveroalueella yli 10 000 eurolla vuosittain (arvonlisäveroton liikevaihto).

Jos olet epävarma, tarkista kirjanpitäjältäsi tai veroasiantuntijalta, tuleeko sinun ottaa uudistus toiminnassasi huomioon.

Miten verot päivitetään verkkokauppa-alustaan?

Verkkokauppa-alustan tulee tunnistaa, mistä maasta asiakas tekee ostoksen, ja veloittaa arvonlisävero tuotteesta tämän mukaisesti. Taustalle vaaditaan siis maakohtainen arvonlisäverokäsittely niin myynnin kuin raportoinnin osalta.

Miten verot ilmoitetaan ja maksetaan?

Kun hoidat yrityksesi arvonlisäverovelvoitteet keskitetysti yhdessä EU-maassa erityisjärjestelmän kautta, arvonlisäveroa ei tarvitse ilmoittaa ja maksaa erikseen jokaiseen ostajan maahan.

Sen sijaan voit ilmoittaa myynnit verottajan One Stop Shop (OSS) -järjestelmässä kerralla kvartaaleittain, maittain ja verokannoittain.

Voit halutessasi rekisteröidä yrityksesi unionin järjestelmään myös, vaikka 10 000 euron raja ei ylittyisi. Vaihtoehtona on myös edelleen rekisteröityä jokaiseen ostajan maahan erikseen.


Tukeeko verkkokauppa-alustasi uutta arvonlisäverokäytäntöä? Saatko ALV-raportointiin tarvittavat raportit helposti? Mikäli verkkokauppa-alustasi ei vastaa verottajan vaatimuksia, ota yhteyttä meihin!


Lähteet

EU:n virallinen verkkosivusto – ALV-säännöt ja ALV-kannat
Vero.fi – Arvonlisäveroprosentit
Suomi.fi – Arvonlisävero
Vero.fi – Arvonlisäveron erityisjärjestelmät (One Stop Shop)
Sähköisen kaupan ALV-paketti voimaan 1.7.2021 – Mikä muuttuu?


Verkkokaupan verotus uudistui 1.7.2021 alkaen
Vividi Oy, Johanna Valkonen 1 heinäkuuta, 2021
Arkistoi


Kuuntele Bites by Vividi -podcastiamme Youtubessa, Spotifyssa tai Google Podcast-palvelussa: