UKK: Verkkosivut ja blogit

Odoo verkkosivut on nopea ottaa käyttöön ja helppo ylläpitää. Jotta pääset alkuun, tulee  Odoo-kannassasi olla Verkkosivut (Websites) moduuli asennettuna. Ohjeet pätevät Odoo versioon 14.

Sivut

Katso alkuun yleinen ohjevideomme:

 
 

Miten luon uuden sivun?

Kun käytössäsi on Verkkosivu-moduuli, siirry suoraan verkkosivustolle ja paina oikeasta yläkulmasta 'Uusi'. Odoo ehdottaa tässä kohtaa erilaisia vaihtoehtoja, valitse tässä tapauksessa 'Sivu' ja anna sivulle haluttu nimi. Valmista!

 
 


Miten muutan sivun asetuksia?

Sivun asetuksia pääsee muokkaamalla siirtymällä halutulle verkkosivulle ja valitsemalla vasemmasta yläreunasta Sivut -> Sivun ominaisuudet.


Ensimmäisellä välilehdellä voidaan muuttaa sivun nimeä ja URL-osoitetta.


Toiselta välilehdeltä löytyvät seuraavat valinnat:

  • Näytä päävalikossa = Halutaanko sivu näkyviin sivuston päävalikossa

  • Käytä kotisivuna = Kotisivulla tarkoitetaan tässä tapauksessa etusivua. Yhdellä sivustolla voi olla vain yksi etusivu

  • Indeksoitu = Indeksoidaanko, eli näkyykö sivu hakukoneissa kuten Googlessa

  • Julkaise = Sivua ei heti luodessa julkaista maailmalle, vaan se tehdään manuaalisesti

  • Julkaisupäivä = Sivun julkaisu voidaan ajoittaa tiettyyn ajankohtaan tulevaisuudessa

  • Näkyvyys = Sivu voidaan näyttää vain tietyille käyttäjille. Vaihtoehtoja on julkinen (=näkyy kaikille), kirjautunut sisään (=käyttäjä on luonut käyttäjätilin portaaliin), jotkut käyttäjät (=määritellään tietyt käyttäjäryhmät jotka saavat nähdä sivun) tai salasana (=sivun näkee, kun syötetään oikea salasana).

Täältä pääsee myös kopioimaan saman sivun toisen pohjaksi (Duplicate Page) tai poistamaan sivun kokonaan (Poista sivu).

Editori

Katso alkuun yleinen ohjevideomme:

 
 

Miten käytän sivueditorin valmiita elementtejä?

Siirry halutulle verkkosivulle ja paina oikeasta yläreunasta 'Muokkaa'. Elementit löytyvät oikeasta reunasta Blocks-otsikon alta, jotka raahataan sivulle haluttuun kohtaan. Style ja Vaihtoehdot -osioiden alta pääset muokkaamaan elementtien sisältöjä halutuiksi.

 
 


Miten saan sivuista mobiilioptimoidut?

Sivut ovat automaattisesti mobiilioptimoidut. Sinun ei tarvitse tehdä mitään! Voit esikatsella verkkosivuja mobiilinäkymässä yläreunan kännykkä-kuvakkeesta.

Miten julkaisen sivun?

Mene halutulle verkkosivulle ja paina sivun oikeasta yläreunasta 'Julkaise'.


Valikko

Katso alkuun yleinen ohjevideomme:

 
 

Miten lisään sivun valikkoon?

Sivua luodessa Odoo ehdottaa automaattisesti sivun lisäämisestä valikkoon. Mikäli tätä ei tehty sivua luodessa, onnistuu se myös jälkikäteen.
Siirry verkkosivustolle ja valitse yläreunasta Sivut -> Muokkaa valikkoa. Valitse tämän jälkeen 'Lisää elementti valikkoon'. Anna sivulle valikossa näkyvä nimi ja lisää tämän jälkeen haluamasi sivu kohtaan 'URL or Email'. Aloita kirjoittamalla tähän '/' ja valitaw oikea sivu listalta.

Miten muokkaan valikkoa?

Siirry verkkosivustolle ja valitse yläreunasta Sivut -> Muokkaa valikkoa. Raahaa valikon sivut haluamaasi järjestykseen. Raahaamalla sivua hieman oikealle, saat luotua megamenun. Voit myös muokata valikossa näkyvien sivujen nimiä.

 
 

Monikieliset sivut

Odoossa itsessään on monia kymmeniä kielivaihtoehtoja, jotka voidaan ladata käyttöön yleisasetuksista. Näistä voidaan valita mitkä kielet ovat asiakkaan valittavissa nettisivuilla. Kun uusi kieli otetaan käyttöön, tulee jokainen sivu kääntää.

Katso alkuun yleinen ohjevideomme:

 
 

Miten saan ladattua uuden kielen?

Mikäli käännös on jo ladattu, kielen pääsee ottamaan käyttöön Verkkosivun asetuksissa. Samasta paikasta pääsee myös lataamaan uusia kieliä käyttöön. 

Verkkosivu -> Asetukset:

Miten käännän sivun sisällön?

Jotta voit tehdä sivulle käännöksen, sinulla tulee ensin olla valmis teksti sivun oletuskielellä. Mene verkkosivulle jonka haluat kääntää ja vaihda tämän jälkeen sivuston kieli esimerkiksi englanniksi, jolloin sivun oikeaan yläkulmaan tulee tässä tapauksessa teksti 'transalte'. Keltaisella pohjalla olevat tekstit ovat käännettäviä kenttiä. Huomaa, että sisältö tulee olla sama jokaisella kielellä. Et esimerkiksi voi lisätä englanniksi ylimääräistä kappaletta, jos sitä ei ole ensin luotu oletuskielellä.


Odoo ohjaa kääntämään kaikki keltaisella pohjalla olevat tekstikentät. Kun kenttä on käännetty, muuttuu pohjaväri vihreäksi.

Blogi

Katso alkuun yleinen ohjevideomme:

 
 

Miten otan blogin käyttöön?

Saat blogin käyttöön kätevästi asentamalla sen verkkosivujen sovelluksista kohdasta Verkkosivu -> Asetukset -> Sovelluskauppa. Huomioi että asennus vaatii ylläpitäjän oikeudet. 
Tämän jälkeen verkkosivu-moduulin asetuksiin tulee uusi alavalikko blogeille (Verkkosivu -> Asetukset -> Blogit). Täältä pääset nimeämään blogin tai vaihtoehtoisesti voit luoda useampia blogeja yhdelle verkkosivustolle, sekä luoda niille tunnisteita (tägejä).

Miten luon ja julkaisen uuden blogitekstin?

Blogi luodaan verkkosivustolta kuten muutkin sivut. Siirry verkkosivustolle ja paina oikeasta yläreunasta uusi. Valitse tässä tapauksessa Blogikirjoitus. Valitse mihin blogiin haluat blogikirjoituksen lisätä. Odoo luo blogipohjan automaattisesti ja voit alkaa kirjoittamaan suoraan, tai vaihtoehtoisesti käyttää samoja ominaisuuksia kuin muiden sivujen rakentamisessa.

Julkaisu toimii samalla tapaa sivun oikeasta yläreunasta kuin verkkosivun julkaisu. Blogikirjoitus löytyy tämän jälkeen blogi-valikosta, joka ilmestyy automaattisesti valikkoon asennuksen yhteydessä.

Mikäli et julkaissut blogikirjoitusta heti luomisen ja tallentamisen jälkeen, pääset siihen käsiksi Verkkosivu-moduulin kautta kohdasta Verkkosivu -> Blogit.

SEO

Katso alkuun yleinen ohjevideomme:

 
 

Mistä löydän hakukoneoptimoinnin asetukset?

Siirry verkkosivustolle ja avaa haluamasi sivu. Valitse yläreunan hallintapaneelista 'Paranna näkyvyyttä' -> Hakukoneoptimoi. Tämä toimii samalla tapaa niin normaaleille sivuille kuin blogiteksteille.


Domain

Miten otan verkkosivuilla käyttöön oman domainin?

Jotta voit käyttää omaa domainia verkkosivuilla, domain tulee olla ensin ostettuna valitsemaltasi palveluntarjoajalta. Mikäli domainin ja DNS-tietueiden hallinta ei ole ennestään tuttua, kannattaa määrittely tilata ammattilaiselta.  

Tämä ohje pätee, mikäli Odoo on asennettu Odoo.sh palvelimelle:
Kirjaudu Odoo.sh palveluun ja siirry tuotantokannan asetuksiin. Lisää oma domainisi kohtaan Custom domains (omadomain.fi). Kirjaudu tämän jälkeen palveluntarjoajan sivuille jolta domain on ostettu ja luo uusi CNAME osoittamaan omasta domain-osoitteestasi (omadomain.fi) Odoo.sh palvelun url-osoitteeseen (omadomain.odoo.com). Kun asetus päivittyy, Odoo.sh luo automaattisesti SSL-sertifikaatin. Tarkempi Odoon oma ohje löytyy täältä.


UKK: Verkkosivut ja blogit
Vividi Oy, Jenni Heikkilä 14 toukokuuta, 2021
Arkistoi


Kuuntele Bites by Vividi -podcastiamme Youtubessa, Spotifyssa tai Google Podcast-palvelussa: