Mitä kasvavan yrityksen on hyvä tietää verkkokauppa-alustojen rajoitteista?
Jos yritykselläsi on ammattilaisten rakentama WooCommerce-kauppa, tämä artikkeli ei ole todennäköisesti sinua varten.
Sen sijaan tämä artikkeli on sinulle yrittäjä, jonka yrityksessä on huikea potentiaali ja vahvat kasvunäkymät, mutta oma järjestelmäinfra toimii tällä hetkellä kasvun esteenä.
Aloitan tarinan kertomalla omista viiden vuoden takaisista kokemuksistani, jotta sinä voisit välttää samat virheet ja tehdä järkevämpiä valintoja yrityksesi kasvutaipaleella.
Miten päädyin valitsemaan WooCommercen yrityksemme verkkokauppa-alustaksi?
Olen rakentanut harrastusmielessä verkkosivuja HTML:llä jostain 2000-luvun alusta alkaen, ja julkaisujärjestelmien tulo helpotti aikanaan hommaa huomattavasti.
Bisnesmaailmassa rakensin ensimmäisen verkkosivustoni Joomlalla maksupäätteiden ja kassajärjestelmien erikoisliikkeelle vuonna 2011, mutta en ollut tyytyväinen sen kankeuteen. Hyvin pian kartoitin tilalle uuden ratkaisun, Wordpressin, sillä se laajentuisi kätevästi yrityksemme tarpeiden mukaan myös verkkokauppa-alustaksi asti.
Mikä on tärkeintä verkkosivuston tai verkkokauppa-alustan vaihdossa?
Vinkki 1: Mikäli sivustosi osoiterakenne muuttuu verkkokauppa-alustaa vaihtaessa, kiinnitä erityistä huomiota uudelleenohjauksiin ja toteuta ne alan ammattilaisella.
Vinkki 2: Varmista yleisesti, että uusi alusta on teknisesti hakukoneoptimoitu.
Vinkki 3: Mikäli alustavaihdos on sinulle ajankohtainen ja nykyisellä sivustolla on paljon sisältöä, on yleensä kätevintä viedä sisällöt csv-tiedostona järjestelmästä toiseen.
Vinkki 4: Kannattaa varata aikaa mm. sisältösivujen ja blogiartikkeleiden siistimiseen, mikäli edellä mainitut on rakennettu page builderilla. Tällöin ne sisältävät page builderin omaa koodia, jota uusi järjestelmä ei todennäköisesti ymmärrä. Siivoa koodit pois csv-vientitiedostosta.
WooCommerce antaa sinulle mahdollisuuden luoda mitä vaan, hyvässä ja pahassa...
Vinkki 5: Luo sisältöstrategia, joka ohjaa sisällöntuotantoa ja mahdollistaa tavoitteellisen markkinointifunnelin rakentamisen.
Vinkki 6: Investoi brändiin, vaikka se tuntuisi kaukaiselta. Amazon ei tarvitse kaunista verkkokauppaa, koska kaikki tuntevat sen muutenkin.
Vinkki 7: Muista, että nettisivusi tekevät ensivaikutelman puolestasi. Älä unohda viimeistelyä.
WooCommerce vaatii jatkuvaa teknistä ylläpitoa
Vinkki 8: Lisäosa”strategia” ei sovi kasvuyritykselle.
Kasvun myötä kasvavat myös vaatimukset prosesseille ja toiminnanohjaukselle
Liiketoiminnan kehittyessä vaatimukset verkkosivustolle alkoivat kasvamaan. Lisäksi asiakasmäärien kasvaessa alkoi nousta tarpeita asiakkuudenhallinnalle (CRM), uutiskirjeille ja projektinhallinnalle.
Netistä löytyi jo 2010-luvun puolivälissä paljon pilvipalveluita, joita oli erityisen helppo tilata korttimaksulla ja ottaa intuitiivisesti käyttöön. Kasvuvuosina me otettiinkin käyttöön mm. seuraavia ohjelmia:
Uutiskirjemarkkinointiin Mailchimp
Projektinhallintaan Monday
Kivijalkaliikkeen kassajärjestelmäksi ja toistuvaislaskutukseen SKJ
… ja kivijalkapuolen markkinoinnin automaatioon Spotmore
Suurin haaste oli toimivan CRM:n löytäminen; testailin useita erilaisia CRM-järjestelmiä, kuten Zoho, Tiger, Pipedrive ja kotimainen Lunni. Lunni oli meillä pitkään käytössä, mutta sen integroiminen toiminnanohjaukseen olisi ollut kallista.
Vinkki 9: Etsi, analysoi ja korjaa kasvun esteitä aktiivisesti.
Vinkki 10: Kellota aika, minkä käytät eri ohjelmistojen päivittämiseen, testailuun ja ongelmanratkaisuun, ja muunna se rahaksi.
Vinkki 11: Laske, minkä verran olisit voinut tehdä myyntiä samassa ajassa yhtenäisellä, toimivalla toiminnanohjausjärjestelmällä.
Mitä useampi ohjelmisto, sitä enemmän painetta integraatioille
Tässä vaiheessa yritykseen kyllä luotiin toimintaa tehostavia prosesseja, mutta järjestelmähimmeli oli melkoinen. Oli kipeä tarve ratkaista liiketoiminnan tarpeita, mutta loppupeleissä eri ohjelmistot eivät toimineet moottorina liiketoiminnan kasvattamisessa, vaan pikemminkin kasvun hidastajana.
Meidän pääliiketoimintaa oli maksujärjestelmien ja kassojen myynti, mutta jatkuva murheenkryyni sekä meille että asiakkaillemme oli se, että järjestelmien integrointiin ei tuntunut löytyvän kustannustehokasta ratkaisua. Parhaatkaan testaamamme järjestelmät ja ohjelmistot eivät lopulta tukeneet koko liiketoimintaa.
Moni heittää tässä vaiheessa integraatiokortin kehiin. Integroinneista sanon sen verran, että ne vaativat investointikykyä (sekä alkuinvestointi että jatkokehitys), vahvaa integraation vaatimusmäärittelyjen osaamista ja asiakkaan puolelta taitoa osata ostaa järjestelmiä oikeilta tahoilta. Lisäksi tarvitaan liitos liiketoimintastrategiaan, jolloin kasvutavoitteet sanelevat ehdot teknologialle ja investointi asettuu oikeisiin mittasuhteisiin yrityksen strategisena kilpailuetutekijänä.
Itse totesin noin 5 vuoden WooCommerce-ylläpitohommien jälkeen viimein “kiitos, mutta ei kiitos”, ja sen jälkeen olen käyttänyt aikani paremmin Odoon yhteensopivien sovellusten kanssa keskittyen enemmän asiakkaisiin, digimarkkinointiin ja sisällöntuotantoon.
Neuvoisin samassa tilanteessa olevia yrittäjiä toimimaan seuraavasti: